Лесното застраховане е онлайн
0700 4 24 24
на цената на един градски разговор
blog title
19 Април 2016

Какво трябва да знаем, преди да застраховаме дома си?

Дългите почивни дни и пътуванията, свързани с тях, са приятно преживяване и хубав повод да се откъснем от ежедневните грижи. Връщайки се у дома мнозина остават неприятно изненадани от дребни и по-големи проблеми с оставения без надзор имот. По време на празници зачестяват кражбите, хулиганските щети, а нерядко и дребен инцидент като повредено кранче в банята може да ви струва сериозни суми. За щастие има начин да намалим до минимум лошите последици и високите разходи – просто да застраховаме дома си.

Застраховките на жилища в познатия ни вид се появяват преди по-малко от два века. Повечето били за рисковете от пожар – тогава домовете са силно застрашени от такива щети и не е рядкост цяла фамилия да изгуби единственото си жилище и препитанието си, ако в същата сграда е магазинът със стока или ателието им. Днес имуществените застраховки са много по-развити и предлагат обезщетение за почти всеки риск, от който може да пострада дома ви.

Когато избирате полица, няма нужда тя да включва всичко, което застрахователят предлага. Важно е да изберете това, което е подходящо за вас и да обърнете внимание на условията по договора.

Ето и нашите съвети как да изберете най-доброто:



  1.  Сравнете примерни оферти на няколко компании – можете лесно да го направите с нашия калкулатор: https://24ins.bg/property-insurance
  2. За имотите до 100-200 хил. лв. има добри оферти, които не изискват предварителен опис – вие преценявате колко е стойността на имуществото. Не се изкушавайте да запишете повече или по-малко от действителната. В първия случай ще плащате излишно за премията, а застрахователят няма да плати повече от реалната оценка. Във втория – ще спестите малко пари, но при щета ще получите по-малко обезщетение. За различните населени места има минимум стойност на квадратен метър, която не може да се намали.
  3.  След като се ориентирате приблизително в цената, подберете рисковете, за които искате покритие. Базовият при почти всички компании е „Пожар и природни бедствия“. Над него може да добавите кражба, взлом, аварии от ВиК, свлачище, загуба на доход от наем (ако давате под наем), разходи за настаняване, в случай, че стане необитаем за известно време, и още много други.
  4. Имайте предвид, че повечето компании не включват риска „Земетресение“ в базовото покритие. То е бедствие, но се добавя отделно и много зависи от региона.
  5. Ако живеете в апартамент, добавете „Гражданска отговорност към трети лица“. Струва само няколко лева, а ще покрие щетите, ако по ваша вина пострада съседно жилище.
  6. Някои от покритията ще ви бъдат излишни – ако вероятността да се случат е изключително малка. Например – свлачище. В определени райони просто няма такива явления.
  7. При кражбите – застрахователите правят разлика между различни типове присвояване на имущество. Има с взлом, има само грабеж, има и кражба с техническо средство. При сключването на полица може да изберете застраховка само на недвижимото имущество, ако техниката и мебелите вътре не са ви толкова ценни. Тогава отпада изобщо клаузата за кражба. Попитайте дали за плащане на открадната техника ще ви искат касова бележка/фактура и как ще се изчисли стойността. Техниката бързо остарява, а при повечето компании обезщетението се смята според стойността от документа за покупка. Другият вариант е предварителен опис при сключването на застраховката.
  8. Картини, ценни старинни или дизайнерски мебели, бижута, специална техника – всичко това се застрахова отделно или се прави допълнителен опис и покритие към основния договор. Не очаквайте обезщетение за повредени скъпи картини от стандартна полица!
  9. Попитайте предварително какви документи ще ви поиска застрахователната компания, за да плати обезщетение. За щети по сградата някои компании искат нотариален акт – не е честа практика, но все пак го имайте предвид.

Как става заявката за щета и искането да се плати?


Това също е много важно.

Наскоро имах лош опит със застрахователна компания – дотогава ми беше известна с добро обслужване, доволни клиенти, изплащани без проблем обезщетения. Когато се наложи да заявим щета, изгубих цял ден – първо, заявка можеше да се направи само онлайн или лично в офис на компанията, с оригинал на договора. Второто отпадна, защото нямаше как в работно време да занесем договора. Часове наред се борих с онлайн системата, която дотогава ми изглеждаше голямо удобство за клиентите. Няколко пъти се спорих със служители по телефона, които ме убеждаваха, че не мога да пусна един мейл и проблемът е в мен…. докато накрая кротко се обадиха и се извиниха за срива на системата. Повече няма да се застраховам при тях.

Сключването през добър брокер може да ви спести изгубеното време и избор на неподходяща полица – но не е хубаво да разчитате изцяло на посредника за избора. Идете със собствените си искания, след като сте решили какво ви е нужно и имате представа колко ще струва. Нататък ще ви е лесно да изберете. Най-бързият начин е да го направите онлайн – дистанционно може да получите и консултация. 
Aвтокаско

Застраховка автокаско автомобила инс