Как ще ви накажат, ако нямате „Гражданска отговорност“ | 24ins.bg
Лесното застраховане е онлайн
0700 4 24 24
на цената на един градски разговор
blog title
31 Май 2016

Как ще ви накажат, ако нямате „Гражданска отговорност“

Идат сезонът на отпуските, а с тях и пътувания. Много от почиващите се отправят на път с колата си, а за да мине всичко безпроблемно,  и колата трябва да е подготвена. Абсолютно задължително е да има застраховка „Гражданска отговорност“, технически преглед и винетка. Това са трите неща, които КАТ задължително проверява, ако ви спре. И ако винетката е само за шофиране извън населените места, то застраховката и прегледа са необходими на всички.

Преди няколко седмици полицията хвана група, продавала фалшиви полици „Гражданска отговорност“ и сертификати „Зелена карта“. С обвинените ще се занимават прокуратурата и съдът, ние ще ви разкажем

защо НЕ трябва да оставяте колата си без валидна застраховка.


Първо, същността на полицата е да покрие разходите за пострадали хора и чуждо имущество, ако предизвикате катастрофа. Като имаме предвид колко често се случват пътни инциденти, вероятността да попаднете в такъв по ваша вина никак не е малка – лоши пътища, тесни улици, превишаване на скоростта (почти няма шофьор, който да не го прави). Дори за леки удари пак трябва да се плати.

За колите без застраховки плаща Гаранционния фонд, който после търси парите от собственика на колата. Има много механизми за събирането им, включително запор на банкови сметки, така че – няма да избягате. С приемането на новия Кодекс за застраховането, който влезе в сила от началото на тази година, част от глобите за липсваща „Гражданска отговорност“ са намалени, но е предвидена и друга, доста по-тежка санкция.

Колите, които нямат застраховка, се отписват от регистъра, т.е. става абсолютно незаконно да се движат.


За да възстановите регистрацията, ще трябва да покажете и сключена застраховка. Това не е всичко – освен отписването, глобата си остава. Тя е 250 лв., ако собственикът на колата е физическо лице, и 2000 лв. за юридическо и за едноличните търговци. За повторно нарушение глобата на физическо лице е 800 лв., за юридическите стига 4000 лв. Освен това, ако ви хванат, че шофирате кола без „Гражданска отговорност“, която не е ваша, ще ви глобят с 400 лв.

Не разчитайте, че няма да ви спре КАТ и няма как да ви хванат – глобите за собственика се изпращат и след заснемане с камери. Отделно от това, ако решите да фалшифицирате полици, има цял раздел в Наказателния кодекс със санкции за документни измами. Започват от глоби и стигат до ефективен затвор. Едва ли си заслужава.

Когато имате „Гражданска отговорност“, сертификатът „Зелена карта“ се издава напълно безплатно.


В него може да се пътува свободно в държавите, приели международната система „Зелена карта“. Важно – сертификатът важи за срока, за който е платена „Гражданската отговорност“. В случай, че сте на вноски и сте превели за три месеца, толкова ще е валидността и на издадената „Зелена карта“. Напомняме ви, че поставянето на знаци и нарочни белези и стикери извън задължителните се наказва с глоба от 50 лв.