За да бъде ваканцията безоблачно приятна | 24ins.bg
Лесното застраховане е онлайн
0700 4 24 24
на цената на един градски разговор
blog title
18 Август 2016

За да бъде ваканцията безоблачно приятна

„В отпуск съм през август“


Голяма част от нас използват този месец за най-дългата си годишна отпуска и за ваканция – на море, на планина, за културен или екотуризъм. Все по-често приятното време през септември измества тогава времето за море, ако ще се ходи на юг. Близките географски ширини също предлагат приятно пътуване тогава – извън пика на отпуските, с по-слабо слънце и често – с по-ниски цени. Където и да решите да почивате, изберете и подходящите застраховки, за да няма неприятни изненади. Всички пътнически застраховки за чужбина, както и планинските, могат да се сключат за кратък период, а ако пътувате често по-удобното е да си направите за 12 месеца.

Помощ при пътуване


Тази полица е няколко вида, в зависимост от дестинацията. Най-общо тя покрива разноските при спешен случай, както и при заболяване, което не може да почака. Застраховката може да осигури обезщетение при трайна и временна загуба на работоспособност в случай на злополука по време на пътуването, както и в случай на смърт (желаем ви никога да не го използвате). При пътуванията в чужбина се предлагат и клаузи, с които се покриват разноските на придружители в случай на престой в болница. Медицинската застраховка за чужбина ще покрие и разходите по превоз на болния до България, като също включва обезщетение при трайна или временна неработоспособност.

Знаем, че не мислите за болница точно в този момент,


но е добре да обърнете внимание и на клаузата „Разходи за болничен престой“. Освен за манипулации, лечение, битовите условия в болницата, тази клауза осигурява дневни пари в случай на нужда. Никой не тръгва с подготвени джобни пари за престой в болница, а може да се наложи по-дълго оставане.

Когато ви дадат полицата, на нея ще има посочен телефон на асистанс компанията, както и обяснение на какъв език може да се свържете. Обичайно се предлага на български и на английски, както и на езика на страната, в която отивате. Когато се случи нещо, обадете се по телефона, обяснете проблема и асистанс компанията ще ви насочи към здравно заведение.

Какво право имам в ЕС?


Много важно – всички здравноосигурени български граждани имат право на спешна медицинска помощ в ЕС и още няколко държави, като разполагат с Европейска здравноосигурителна карта. Картата обаче позволява да се обърнете към болници и медицински центрове, които работят с местния еквивалент на НЗОК. При използване на медицинска помощ трябва да заплащате като местните граждани – някои процедури са безплатни, други са платени. След връщането в България ще ви възстановят направените разходи, но само с предоставени документи. Имайте предвид, че една част, например потребителска такса, не се възстановява.

Удобството на медицинската застраховка за чужбина е точно обратното правило – може да сключите такава, при която

няма нужда да плащате от джоба си.


Има и другия вариант с възстановяване на разходите подобно на ЕЗОК – изрично попитайте, когато я сключвате. По правило не е необходимо да търсите специално здравно заведение, което да работи с местната здравна каса. Специално за чужбина в договорите може да добавите разходи за правна защита, кражба или изгубване на личен багаж, повредата му, загуба на лични документи.

В планината


Ако ще покорявате някой планински връх или просто ще се разхождате в планината, задължително си направете планинска застраховка. Този вид полица покрива разноските по транспортиране, издирване и спасяване от Планинска спасителна служба, както и медицински разходи при остро заболяване. Застраховката осигурява обезщетение при трайна или временна неработоспособност в резултат на злополуката. Всяка година има поне по един случай, в който медиите проследяват отблизо изгубили се групи туристи в планината и се коментира колко струва спасяването им. Ако нямате застраховка, то си е за ваша сметка и никак не е евтино – от порядъка на няколко хиляди лева.


Гости от чужбина


Този продукт е подобен на медицинската застраховка за българи в чужбина. Покриват се разходи за спешна и неотложна помощ, включително стоматологично лечение и болничен престой. Полицата е задължителна за чужденците, които идват в България за удоволствие или по работа.

Отмяна на пътуване


Полезно, особено в последните години, когато стачки, терористични заплахи и природни бедствия провалят много ваканции и бизнес пътувания. С тази полица разходите за самолетни билети и хотелски резервации, както и други, направени за пътуването, се възстановяват в случай на отмяната му. Обезщетение се плаща, когато отмяната е станала по независещи от застрахования причини, включително заболяване и злополука.

След като помислите за физическия си комфорт, ето още един кратък списък със застраховките, които ще осигурят спокойно пътуване.

„Гражданска отговорност“

Задължителна за всички превозни средства, сключва се за 12 месеца. Към нея може да си извадите безплатно „Зелена карта“. Преди да тръгнете, проверете дали държавите, в които отивате, ще искат големия талон при проверки.

„Автокаско“

Препоръчителна застраховка за колата. Ако ще сключвате, запишете си на удобно място номера на асистанс компанията – разбира се, след като се уверите, че поддържат услугата за Вашата дестинация.

Домашно имущество

С тази полица в продължение на 12 месеца (или повече) ще получите обезщетение при наводнения, пожар, при желание – земетресение, кражба и др. Проверете дали срока не изтича докато ще сте извън дома си. Така неприятната изненада от протекла тръба или друго ще бъде ограничена. След като всичко е защитено от непредвидени разходи и неприятности, време е за почивка!

Пожелаваме ви приятна ваканция!

Сравнете оферти за застраховка помощ при пътуване от тук: https://24ins.bg/travel-assistance