Лесното застраховане е онлайн
0700 4 24 24
на цената на един градски разговор
blog title
1 Февруари 2016

Каква застраховка ще ни бъде полезна в планината?

Изгубени в планините, пострадали от лавини, откъснати заради лошо време…

Новини за бедстващи туристи има по всяко време на годината, а през зимата опасностите се увеличават. Хубаво е, че много често премеждията завършват благополучно, благодарение на спасителите. Лошото е, че спасяването се заплаща. Едната възможност е да платите лично, другата е да плати застраховател. Много хора все още нямат навика да помислят за застраховка преди пътуване и е хубаво да се напомни, че това е точно толкова важно, колкото билетите, заредения мобилен телефон и добре планираната програма.

Всяко спасяване е скъпо

Премиите по планински застраховки не са високи, дори са много ниски, сравнени с това, което трябва да се плати при инцидент. С полицата застрахователят поема разноските по спасяването, евакуация, медицински разходи. Обезщетение получавате и ако вследствие на злополуката в планината получите трайна или временна нетрудоспособност.

Ако си спомняте – преди години стана малък обществен скандал дали трябва не особено заможни родители да платят за спасяването на децата си, изгубили се около Карлово. Вероятно под обществен натиск не са платили или поне са платили само частично, а може и да се е наложило да поемат всички разноски. И това е справедливо, като се замислим. Спасяването, медицинските грижи и помощта на Планинската спасителна служба (ПСС) струват много пари. За да ги има и те да предоставят добри услуги, някой трябва да плаща.  

Колко опасно може да стане

Планинската застраховка може да се ползва и през лятото, и през зимата, независимо дали сте на излет, спортувате или просто сте излезли на разходка. За практикуващите екстремни спортове има отделни покрития.  Често се сблъскваме с разбирането „на мен няма да се случи“, това е излишен разход, какво толкова – намираме помощ, викат ПСС и сме готови.

Когато сме сред природата, особено в планината, няма никаква гаранция, че няма да се случи нещо. Имайте предвид, че колкото по-високо се качвате, толкова по-бързо може да се промени времето и от приятно слънчево да мине в буря или виелица. Не са рядкост и паднали гръмотевици. Опасно е дори подхлъзването, заради което може да се нараните и да не успеете да се приберете със собствени сили. Заради трудната достъпност често се налага извозване с хеликоптер, което струва хиляди левове.

Още по-опасно е през зимата. Контузии на ски писта, изгубени и прекалено изтощени, за да се приберат сами, всичко това може да се случи и на най-опитните планинари и скиори.

За тези, които често ходят в планината, най-добрият избор са годишните застраховки.

Полиците може да се сключват също така за няколко дни или за седмици. Експертите препоръчват крайният им срок да бъде поне ден – два след края на планираното пътуване. Причината е, че понякога се налага да останем по-дълго, отколкото сме планирали, особено когато става въпрос за пътувания до отдалечени места. Както при повечето продукти, колкото по-голяма група застраховате, толкова повече отстъпки може да получите. Пакетите може да са семейни, групови, а може да се комбинират с други полици. В някои компании има ограничения за възрастта на застрахованите. Най-добре е да се обърнете към доказан застрахователен брокер, който ще ви предложи различни оферти в зависимост от нуждите.

Премиите – за мен и за семейството

Цената на полицата зависи от стойността на покритието. Възможно е да има разлика между покритията и условията в зависимост от това дали ще пътувате в България или в чужбина. При застраховане за чужбина максималните срокове може са по-кратки, тъй като има ограничения за престоя на български граждани, пътуващи с цел туризъм.

Нека дадем един пример – за човек на 35 години, застраховка с покритие до 3000 лв. ще струва от 60 лв. до 92 лв. за срок от една година. В това влизат разходи за издирване, транспорт при злополука и разноските за спешна помощ. При същия клиент едноседмичната полица струва от 20 до 30 лв., като цената може да се удвои за екстремни спортове и включено издирване с хеликоптер. При едно четиричленно семейство с деца на 5 и на 7 години цената за всички е от 54 лв. само за спасителни разноски и нараства до 122 лв. в зависимост от покритията.

Допълнително се плаща, ако се практикуват екстремни спортове,  за издирване с хеликоптер, трайна неработоспособност заради злополука и смърт.

Покупката на една планинска застраховка ще ви отнеме само няколко минути онлайн, след което ще получите документа по куриер.

Цените и различните условия може да разгледате тук:https://24ins.bg/mountain-insurance

От екипа на 24Ins ви пожелаваме приятна почивка без инциденти в планината!